fredag 16 oktober 2009

Mötley Crüe

  1. Nikki Sixx
  2. Tommy Lee
  3. Mick Mars
  4. Vince Neil
En lista över medlemmarna i ett band som i tonåren var absoluta favoriter. Och kanske den enda listan jag någonsin gör där jag placerar en basist överst följt utav en trummis. Alla vet ju att sångaren följt av leadgitarristen alltid är fränast men jag ska snart förklara varför Nikki vinner över Mick och varför Vince hamnar sist på denna lista.
Utan Nikki Sixx, inget Mötley Crüe. Jag tycker det är så enkelt. Han är själen i bandet och "by far" den coolaste katten som spelat bas i ett glamband. Han var/är dessutom låtskrivare till största delen av bandets fina bitar. Sen att han knarkade ihjäl sig (japp, död i 2 minuter) med Slash på ett hotellrum gör inte saken mindre trist. Okej, man ska verkligen inte glorifiera knarkmissbruk eller överdoser men jag kan inte låta bli att tycka det är lite roligt. Och är det någon som ska lura döden så är det Nikki. Man kan kanske spekulera i huruvida det faktiskt är sant men med den inställningen så dör ju allt som har med rock n' roll att göra. Nikki dog och är cool. En annan oerhört, och totalt objektiv, bidragande anledningen till att Nikki hamnar på plats nummer 1 är att jag först trodde Nikki sjöng i bandet. Detta berodde på att på de planscher som prydde mitt rum, från tidningen OKEJ, så var fan alltid Nikki den som såg ballast ut. Och min spädbarnslogik fungerade så att den som såg coolast ut, måste också sjunga i bandet. Förstå min besvikelse när det uppdagades att den där blonda, rätt feminina killen Vince faktiskt sjöng och att Nikki spelade på en gitarr som saknade 2 strängar. En tung dag i mitt liv.
Fast denna besvikelse vände rätt snabbt när jag fattade att Tommy lirade trummor. Och eftersom Tommy alltid gillat att låta extremt mycket, både med sina trummor och som person (han är nog lite störd på något sätt) så var det ingen svår match för Mötley och Tommy att få en ung kille att drömma om fläskiga trumsolon, trumset som snurrade upp och ner och snabba dubbeltramp. Jag tycker dessutom att Tommy är en av de få i bandet som fixar att visa sig i dagens ramplus och fortfarande se väldigt fräsig ut.
Något som vår nästa man på listan, Mick Mars, inte riktigt klarar av. Mick var ju runt 70 år när han började spela med Mötley och för varje år som gått så har han åldrats 4. Det känns märkligt att inte säga så mycket om en leadgitarrist gitarrspel i ett så stort band, men det tråkiga med Mick är att jag tror Mötley hade varit där de är idag utan honom eller med en annan gitarrist. Eller ännu bättre, tänk om Nikki hade lirat gura istället och förpassat gamle Mick med basen backstage?
Men hur gammal, sliten och blek han än må vara så vinner han över Vince. Har aldrig varit speciellt förtjust i grabben. Han sjunger bara sådär, kör ihjäl polare och ser idag ut som en jävligt alkad lastbilschaffis. Han var förvisso den som med råge låg med mest brudar av grabbarna i bandet men det biter inte riktigt på mig. Skulle man vara imponerad av det så skulle man ju tycka att Fabio är fräck och fräsch. Och så är inte fallet.

3 kommentarer:

  1. Hahaha! Dina listor livar upp mina tråkiga arbetsdagar. :)

    SvaraRadera
  2. Vince Neil är sämre än sämst; korrekt position på listan således!

    SvaraRadera