söndag 11 oktober 2009

De bästa låttexterna

  1. ...
  2. ...
  3. ...
  4. ...
  5. ...
Kul va? Man hade kanske anat en lista med de bästa låttexterna men istället blir det fem blanks. Anledningen till detta är helt enkelt att jag inte kan lista 5 låtar med bra texter. Och det beror helt och hållet på min egen totala inkompetens när det gäller låttexter i musik. Jag skulle kunna utlämna mig så pass mycket att jag listar mina "all time" favoritlåtar och sen inte ha en susning om vad de sjunger om. Jag tänker inte göra det dock för det blir alldeles för pinsamt. Men jag lyssnar helt enkelt inte på vad sångaren sjunger om. Det är inte så att jag inte gillar texter, för det gör jag verkligen, men texter fungerar bara för mig i skriven form där jag själv läser varje ord (läs bok). Så när Axl Rose sjöng för mig, i min tidiga ungdom, så vet jag inte med säkerhet om vad han ville säga och jag brydde mig inte. Och till viss del så bryr jag mig inte nämnvärt idag heller. Det är av samma anledning som jag inte gillar Kent.
- Men Kent har ju så världens bästa  låttexter!
Jaha, so?
Det blir ju klart rätt paradoxalt att gilla Bob Dylan, för det gör jag, men även här så är det inte hans texter som griper mig. Istället för att sjunga om en boxare som blir felaktig anklagad så kunde han lika gärna sjunga om en florist som har haft det tufft ett tag. Men bara ha gör det med samma melodier! Och där har vi själva kärnan i detta. Jag älskar melodier men inte texten. Självfallet så har ett visst ord, fras eller mening en enorm betydelse för hur melodin faktiskt formas men man skulle kunna byta ut:
"I was cryin' when I met you
Now I'm tryin' to forget you"
mot
"Pizza lyin' when I hit you
Bye bye flyin' to neglect you"

Det betyder ju inte ett skit, det är jag medveten om men melodin blir ju densamma. Och de där ute som känner mig vet att jag vid flera tillfällen faktiskt hittar på många sådana versioner på låtar jag gillar. För att jag gillar melodin!
Ja, och i 99 procent utav fallen för att det är jävligt bra gitarrspår i låten, but that goes without sayin'

1 kommentar:

  1. Det är ändå bara fjortonåriga tjejer som bryr sig om låttexter ändå; skickar in utdrag från dessa till "Postis" alt. klipper in på sitt helgon-konto. Eller?

    SvaraRadera