fredag 2 oktober 2009

Lära dig spela gitarr

 1. Enkelt
 2. Välkänt
 3. Favorit
 4. Plåga
 5. Imponerande
Att lära sig spela gitarr är oftast väldigt roligt och givande för dig själv men inte alltid för de runt omkring dig. Det är precis det som denna lista ska försöka påvisa.
Du startar med något otroligt enkelt just för att det är en skön känsla att känna att man klarar av något. Kanske "blinka lilla stjärna" eller någon annan barnvisa. Du spelar såklart inte upp detta för någon för det är pinsamt att enbart bemästra barnvisor.
Men efter ett tag så går du över till något extremt välkänt, och fortfarande enkelt. Poängen med detta är att du ska känna igen "riffet" eller låten och det ska vara lite häftigt (du började ju trots allt spela för att få umgås oftare och mer intimt med någon av det motsatta könet). I nio av tio fall så väljer du "smoke on the water". Och när du lärt dig detta riff så glömmer du att du faktiskt alltid hatat denna låt och ännu mer avskytt när noviser ska spela upp det för dig. Allt detta är borta och du tycker ba ba ba, ba ba ba baa är det coolaste du någon gång hört. En annan fördel med att lära sig en sjukt enkel och välkänd pryl är att det känns mer övertygande med "smoke on the water" än att du bara plockar upp en gitarr, slår till E-strängen några gånger och hävdar att det är en låt du skrivit själv. Inte ett dugg coolt.
När du nu kan spela några välkända enkla prylar på din gitarr så börjar du spela dina egna favoritlåtar. Ja, du väljer nog de som du klarar av att spela såklart. Skulle din favoritlåt vara något med Yngwie så bör du vänta ett tag till innan du ger dig på det. Eller inte! Det vore tufft att som första låt lära sig något CP-svårt men risken att du slår sönder din gitarr efter några veckor är stor.
Men nu när du kan spela några enkla låtar och några favoritlåtar så är det dags att bredda din repertoar. För du kommer bli tvingad att spela massa dumheter på fester och familjetillställningar. Och hur mycket du än hatar det så är det faktiskt bättre att just du spelar Tomas Ledin-låtar än att behöva lyssna på någon annan göra det.
Men när du väl kommit förbi alla dessa hinder av tråkiga låtar och trista uppdrag så kan du äntligen börja spela det du faktiskt vill. Och oavsett hur svårt det än må vara så är det nu legitimt att spärra in dig i flera veckor för att öva skalor. Kom dock ihåg att ingen jävel i världen vill höra dig öva skalor så spela väldigt tyst.

2 kommentarer:

 1. Yngwie med skägg/mustasch är fanimej det coolaste man kan se under sin tid på jorden.

  SvaraRadera
 2. På tal om novisen vid spisen - menar vid gitarren - så har vi ju alla varit där :-) Just lööööve ur blog!
  /Lolita Pop

  SvaraRadera