fredag 4 december 2009

Talfel

  1. Folke Rydén
  2. Stamma
  3. Vissla
  4. Norska
  5. Bengt Magnusson
Att ha ett talfel och dela med sig av detta till Sveriges folk via television och radio är något som vi både uppmuntrar och i samma stund förkastar. Det är t ex oerhört charmigt att prata som Folke Rydén och som den där tomten som rapporterar ifrån Idol för aftonbladets räkning. Dessa herrar, och många fler såklart, har ett r-ljud som är hämtat från helvetet. Det är så sinnessjukt  konstigt och lustigt att man tappar all fokus på vad personen i fråga faktiskt pratar om. Det kanske är därför som de fortfarande får prata i TV?
Tänk er följande på Folkes första "intervju" som utrikeskorrespondent:
- Prata lite Folke om random nyheter så bedömer vi dig efter det
- Okej (Folke börjar prata)
- Va? Jag förstår ingenting av det du säger men jag gillar det! Du får jobbet!

Alltså, att prata med sjuka "r" är alltså socialt ok, det är nog tom att föredra.
Men de som stammar då? Varför får inte de prata i radio eller presentera vädret? Det är ju precis lika svårt att lyssna på som de sjuka r:en? Eller folk som alltid visslar lite när dom säger ord med "s" i. Precis som de som stammar så är visselfolket helt bannlysta.
Men att prata norska är helt ok, ja så länge du faktiskt är rätt snygg. Och att brumma som en björn är också helt ok. Det är inte en jävel som klarar fokusera sig på vad Bengt säger men det anses ju vara extremt manligt och lite sexigt att vara hes och ha en låg mörk stämma.

Kontentan:
Fram med mer som visslar, stammar och har andra sköna talfel för just nu är det en extrem orättvisa gällande vilka som får prata och synas i TV och radio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar