tisdag 8 december 2009

Att sälja via annons

  1. Grundläggande information
  2. Bilder
  3. Pris
  4. Korrekthet
  5. Personlig information
Att sälja saker på olika sidor på den globala motorvägen är lika populärt och stort som porr en gång var för internets utveckling. Rättelse; porr är fortfarande viktigt för internets utveckling. Hursomhelst så tänkte jag ta tillfälle i akt att nämna några grundläggande principer som gäller för annonser via sidor som blocket.se, ebay.com, tradera.se och så vidare. Det är ju alltför ofta man ser direkta felaktigheter i annonser som man antingen avfärdar som rena lögner eller så är annonserna så extremt felaktiga att de blir roliga. Anyway, nu börjar vi med några regler.
När jag antingen söker aktivt efter något via annonssidor eller bara slösurfar (testa vend.se och ni kommer aldrig ha tråkigt en sekund igen) så är den grundläggande informationen, en rubrik för annonsen, extremt viktig. Är jag på jakt efter bildäck av en viss storlek eller typ så bör inte annonsen ha rubriken "Svarta gummissaker säljs". Det är roligt, men det säljer ju inte alls. Alltså, försök vara sinnessjukt exakt, men kortfattad, i din rubrik.
Det är så förbluffande mycket roligare och mer säljande att ha bilder på det man säljer. Okej, ska du kränga knark, ormar eller annat olagligt så bör du kanske undvika bilder. Håll dig till en bra rubrik i sånt fall. Men om du ska sälja din soffa eller kanske en tavla så tror jag inte många tycker det är kul utan att kunna få se den först.
Priset är också enormt viktigt. Det funkar knappt längre att ta ut skampris eller chockpris. De som söker efter information/annonser vet också hur man superenkelt kan jämföra ett pris för en vara med en annan. Okej, snackar vi antika prylar eller extrema rariteter så kanske det är en annan femma och då kanske det är okej att låta hästhandlaren i dig sätta priset. Men t ex en rätt gammal "tjock-TV" kan du inte ta 8.000 för. Det är helt enkelt för dyrt.
Och om du nu ska sälja något så är det av största vikt att du inte ljuger i din annons. Ska du sälja en vit frisk hund, och har bilder på denna, så kan du inte vid eventuell affär visa upp en död lax och tro att det funkar. Inte heller försöka sälja en Gibson Les Paul -59 där man tydligt ser på bilden att gitarren i fråga heter Gisson och förmodligen är tillverkad -99 i Kina.
Något som du däremot alltid bör undvika är massa personligt dravel om varför du ska sälja det du annonserar om. Jag bryr mig inte alls om du funderat hela natten innan du la ut din pistol till försäljning eller att du är i behov av snabba cash eller att du egentligen inte vill sälja men kan göra det för ett bra bud. LÄGG FÖR FAN INTE UPP DIN ANNONS DÅ!. Ass...

1 kommentar: